søndag 25. oktober 2009

Mayakalenderen

Dagens Aftenposten har en artikkel av Bodil Fuhr om Mayakalenderen og frykten for at verden skal gå under i 2012. Under tittelen Mayakalenderen skaper dommedagsfrykt starter hun med å fastslå at
Den 500 år gamle Maya-kalenderen stopper tellingen i 2012. En gigantplanet er visstnok på vei mot oss, samtidig som jorden faktisk skifter magnetfelt. Slikt skaper både frykt, katastrofefilmer og astronomiske nettfantasier.
Det er mulig Fuhr er sarkastisk når hun blander sammen fantasien om at en gigantplanet er på vei mot oss med faktumet at jorden skifter magnetfelt (som astrofysiker og reklamehore Røed Ødegaard poengterer i artikkelen), men jeg skjønner ikke hvorfor hun avslutter med å bedyre sin "store respekt" for Mayakalenderen. I den alltid like interessante "faktaboksen" poengteres det at "Mayaindianerne mente også at kalenderkonfigurasjonen kunne ha innflytelse på begivenheter, og at denne "overnaturlige" innflytelsen ble forsterket for hver syklus". Ok. De trodde også at de kunne blidgjøre regnguden Chac ved menneskeofring, da det å slakte et uskyldig menneske visstnok skulle få denne Tor-lignende figuren til å produsere regn og torden. Og ideelt sett burde vel slike tanker diskreditere enhver "spådom" som et slikt samfunn kom med. Eller kanskje det også er noe i vikingenes idè om midgardsormen som ligger rundt jorden?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar