onsdag 20. januar 2010

Selektive og smakløse NA24

NA24s Inge Berge anklager i dag Venezuelas president Hugo Chàvez for å komme med et "smakløst" og "hoderystende" utspill. Hva har den gjentatt demokratiske valgte despoten sagt denne gangen? Jo, han anklaget søndag USA "for å bruke jordskjelvet på Haiti som en mulighet for å okkupere det katastroferammede landet". Den rabiate kommunisten har gjort det igjen! Tenk å insinuere at landet som har torturert Haiti med okkupasjoner, militærkupp og dødsskvadroner i hundre år kan ha baktanker med hjelpen sin. Har ikke Chàvez fått med seg at det er hele seks år siden USA sist styrtet det haitiske demokratiet, den gang ved å kidnappe president Jean Bertrand Aristide, som fortsatt lever i eksil i Sør-Afrika? Mot slutten av sin korte artikkel påpeker Berge at "Chaves [sic] la imidlertid til at han ikke gikk ut mot det humanitære hjelpearbeidet som ble gjennomført av USA. Han stilte bare spørsmålstegn ved behovet for å sende så mange tropper". Ok, så alt han gjorde var å sette spørsmålstegn ved at det ble sendt flere militære enn hjelpearbeidere, og dette er ikke bare "smakløst", men "totalt hoderystende"?

Nå er jo fanatisk kritikk av Hugo Chàvez vanlig i vestlige medier, og det er jo hyggelig å se at Berge velger å ikke være noe unntak, men det er spesielt påfallende at det Chàvez sier ikke er noe annet enn det franske myndigheter har gått ut med. De anklager også USA for å okkupere Haiti. Og Nicaraguas president Daniel Ortega anklager USA for å utnytte tragedien, og ber dem trekke sine militære tropper ut. Men jeg har enda til gode å se noen journalister kalle Frankrikes Alain Joyandet "smakløs", og Ortega unngår også å være "totalt hoderystende", selv om han faktisk går lenger enn Chàvez i sin kritikk.

Jeg mailet Berge, og spurte om han kjente til USAs historie vis-à-vis Haiti. "Jeg har et visst innblikk i USAs historie i området", svarte han. "Det har imidlertid ingenting med det smakløse utspillet som kommer midt i den tragedien som er på Haiti nå". Han snakker om Chàvez her. Selvsagt. Da jeg påpekte det mistenkelige ved at kun Chàvez kritiseres for å være mildere enn for eksempel Ortega, svarte Berge "USA skal ikke okkupere Haiti. Herregud". Så nå vet vi det. Dette er forøvrige den samme Berge som på slutten av 2007 uttalte at George W. Bushs økonomiske plan ville hjelpe USA.

2 kommentarer:

  1. Hvordan går den med USAs invasjon av Haiti? Har de tatt noen strategiske posisjoner enda?
    Inge Berge NA24.no

    SvarSlett