torsdag 24. mars 2011

Ny artikkel i "Perspektiv"

Perspektiv har av en eller annen grunn brukt overskriften fra en gammel artikkel, denne heter egentlig "Realpolitikkens realiteter". Klikk på bilde for å få det forstørret.

2 kommentarer:

  1. Etter min oppfatning har Jonas Gahr Støre misforstått hvordan man legger "lokk" over noe. Nå kan det hende han likevel har lykkes siden det sannsynligvis blir en større debatt om hemmeligholdet. Sånn sett er det jo retorisk stabilt, men ingenting gjør jo folk mer nysgjerrig enn hemmeligheter. Det beste hadde vel vært å lekket hele opplegget til Wikileaks siden det sannsynligvis er den sikreste måten å bevare en hemmelighet.

    De store mediakanalene hadde kanskje skrevet en vits om den norske diplomaten som kom løpende ut av låven fordi den amerikanske diplomaten fjertet, men så hadde det blitt stille frem til Aasange voldtok noen igjen.

    Jeg synes forsåvidt ikke det som skjer i Afganistan kan kategoriseres som krig i tradisjonell forstand. Det blir vel litt som å kategorisere vestlig bosetning i Nord-Amerika som indianer-krigen. Hvor den ene siden kjemper mot "hedninger" med rifler og kanoner og den andre siden består av stammer uten vestens kartsystem som kjemper for å beholde teltet sitt der det stod med pil og bue. Det var vel kanskje her "krigen" mot terror startet.

    "Yo, dawg. We heard you like nature, so we put you in reservation camps."

    En krig handler i og for seg om en territorial disputt, men i moderne forstand er det vel heller snakk om okkupasjon basert på propaganda og "hemmeligholdte" motiver (se: ressurser, prestisje (in your face Russland)).

    I mine øyne er derfor ikke dronebombing av fanatiske bønder med kaleshnikovs og selvmordsbelter det jeg vil kategorisere som krig. Det kan hende jeg tar feil og at vi en gang i fremtiden vil få en utgivelse fra Creative Assembley "Total War: Afganistan", men jeg tviler på det.

    "Yo dawg! We heard you like freedom. So we bombed your cave"

    Så la oss heller omdøpe hele situasjonen til "Okkuperingen av Afganistan" og muhajedinerne for frihetskjempere. Det vil ikke være så vanskelig om vi bare adopterer diskursen fra 1992.

    Når vi først diskuterer realpolitikk kan det vel hende Frp bør ta over makten i Norge (noe sier meg at vi foretrekker fredsprisvinnere som Obama), så Arbeiderpartiet slipper å runke velgerne deres samtidig som de kommer i trynet på oss andre med solidaritetspreiket sitt. Alt jeg prøver å si er at realpolitikken kanskje hadde hatt godt av litt dummere retorikk som er enklere å gjennomskue. "Vi gir faen i alle andre enn oss selv" kommer tydeligvis ikke godt nok frem for folk når vi støtter Saudi Arabias oljediktatur og fordømmer Teletubbiene fordi dem ikke har kjøpt nok utdatert militært utstyr av oss i det siste.

    Earth Hour er en fin analogi for vestens solidaritet med resten av verden. Det illustrerer så jævlig godt hvor mye vi er villig til å gjøre for andre enn oss selv.

    - Djeesus

    SvarSlett
  2. http://thewonderwhys.blogg.no/1300959289_komikkeptittelbloggno.html

    SvarSlett