torsdag 29. juli 2010

Henrik Syse- umoralsk/ kulturkonservativ kristen

Jeg har tidligere kritisert Henrik Syse for at han gjemmer seg bak sin forskertittel når han kommer med fordekt kristenpropaganda, og han slo til igjen i gårdagens Aftenposten med kronikken "Mellom moral og moralpoliti". Han legger grunnlaget ved å påpeke at etikk gjerne handler om teori og begrunnelse, mens moral handler om praksis, og jeg er enig. Hans personlige overtro lurer derimot i bakgrunnen når han videre antyder at moral ikke alltid kan defineres "etter forgodtbefinnende", og han som eksempel blant annet nevner "fyll og festing uten grenser" og "sex etter innfallsmetoden". Personlig ser jeg ikke problemet med fri fyll og fri sex, så lenge du ikke skader andre enn/ eller deg selv (eller i tilfellet sex, ikke skader noen som ikke vil skades). Det Syse frykter er derimot "et samfunn der grenser på en rekke livsområder anses som enten ikke-eksisterende eller rent private- slik at din egen følelse av lyst er fremste målestokk for rett og galt". Igjen, hva er det kunstig konstruerte problemet? Min egen følelse av lyst er målestokken for rett og galt, fordi jeg i likhet med andre ikke-sosiopater ikke lyster å skade andre mennesker. Det Syse egentlig frykter er et samfunn hvor lyst automatisk omgjøres til handling, og man skal vel lete lenge etter et mer desperat stråmann-eksempel.

Syses religiøsitet kommer derimot helt til overflaten når han hyller det han kaller "en god samtalekultur", som han eksemplifiserer ved at "den som går i homoparade og den som kritiserer homofile, må rolig kunne snakke samme om verdier,- og forhåpentligvis finne at de er enige om en god del av dem, og forstå hvorfor de er uenige om andre". Med andre ord, da både homofober og homofile kan verdsette verdier som for eksempel trofasthet og ærlighet, så åpner det for forståelse for faktumet at den ene parten er kritisk til kjærlighetslivet til den andre parten. Det er som om Syse skulle argumentert for at hvite rasister og etniske minoriteter må komme sammen for å snakke om sine felles verdier. La oss overse mikroskopiske detaljer som at den ene parten hater den andre parten uten legitim grunn, da det er et spørsmål om uenighet, ikke intoleranse. Det finnes ingen argumenter mot homofili som ikke er religiøst begrunnet, og det er Syses vulgære overtro som gjør at han tror homofobi og moral kan forenes.

tirsdag 27. juli 2010

Kommer snart på VG TV...

torsdag 22. juli 2010

Nytt intervju

Jeg gjorde et intervju i Brighton i mai, og resultatet kan leses i denne artikkelen, som forøvrig er forfriskende bra skrevet.

mandag 19. juli 2010

Fringe flyer